Agung Kurniawan, Remember Day Parade and after, 2016

Agung Kurniawan is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars in Indonesië. Naast kunstenaar is Kurniawan ook activist. Hij neemt duidelijke stelling in op politiek, sociaal en cultureel vlak. In zijn werk, dat soms als grof of ruw wordt gezien komen thema’s als geweld, politiek, en taboes veelvuldig voor.

Vanuit zijn overtuiging dat de Nederlandse overheid en haar burgers de misstanden van de koloniale geschiedenis van Indonesië nooit volledig hebben erkend, en er in zijn optiek ook bij de huidige generatie Indonesiërs niet genoeg bewustzijn bestaat, wil Kurniawan dit bewustzijn vergroten. Om dit te bereiken, organiseerde hij een performance.

Deze performance, getiteld Remember Day Parade and after, vond speciaal voor de groepstentoonstelling transHISTORY plaats in Arnhem op 2 juni 2016. Deelnemers verbeeldden personages uit de koloniale geschiedenis zoals het leger, de KNIL soldaten, de guerrilla’s en de bevolking. De performance, die startte bij het stadshuis, leidde naar de tuinen van Museum Arnhem waar een pseudo- religieuze slotceremonie plaatsvond. De overblijfselen van de performance, zoals het altaar, de kostuums en een registratie van de performance, vormen onderdeel van de tentoonstelling in Museum Arnhem.

en_USEnglish