Eko Prawoto, Bamburst, 2016

Professionele ‘bamboe-knopers’ kwamen speciaal overgevlogen uit Yogyakarta om deze tropische variant van de Stadsvilla te vervaardigen. In Yogyakarta, de thuisbasis van kunstenaar en architect Eko Prawoto, wordt bamboe veelvuldig geplant en geproduceerd.

Het gewas is net zo hard als beton, en even sterk als staal, maar zeer duurzaam: het is de snelst groeiende plant ter wereld. Eko staat bekend om zijn expertise op het gebied van de Indonesische bamboetraditie en kunstinstallaties en projecten die hij voor de gemeenschap maakt. Alhoewel huizen van bamboe in Indonesië gangbaar zijn, was deze kolossale constructie – die bijna even groot was als de witte Stadsvilla – zelfs voor Indonesische begrippen gigantisch. Anders dan de gesloten stenen villa vol deuren en ramen, waaide er door deze open villa altijd een briesje. Naast de Stadsvilla liet Eko zich tijdens zijn bezoek aan Arnhem inspireren door het open karakter van het Rietveldpaviljoen bij het Kröller-Müller Museum.

Tijdens SONSBEEK ’16 maakte kinderen kleine bamboe kunstwerken in Bamburst, onder leiding van het educatieteam. Voor de rest liet Eko de functie van deze in elkaar geknoopte villa aan jou over. Zoek de schaduw binnen op, tel de knopen of knoop een gesprek aan met een vreemde…

en_USEnglish