Louie Cordero, Pong & The Happy Camper, 2016

Ook volwassenen konden spelen tijdens SONSBEEK ’16, en wel met de werken van de Filipijnse kunstenaar Louie Cordero. Achter de Stadsvilla kon je een balletje slaan op een van zijn ongewoon gevormde pingpongtafels met opvallende print. Louie haalt een stukje van het kleurrijke en vrolijke straatbeeld van Manilla naar Park Sonsbeek. Voor de prints gebruikt hij dezelfde autolak die de stadsbussen (Jeepney’s) in Manilla sieren. Het is daar een sport om de bussen zo origineel mogelijk te beschilderen. Hoe gekker het ontwerp, hoe beter. Ook pingpong is populair. Niet alleen als sport, maar ook als sociale aangelegenheid.

Twee van de vier pingpongtafels zijn nog in Arnhem te zien: in de beeldentuin van Museum Arnhem en in centrum van de stad, aan de Rodenburgstraat.

Het andere kunstwerk van Louie, een twee meter hoog driedimensionaal hoofd van schuim en fiberglas, kon tijdens de tentoonstelling afgemaakt worden. Het hoofd lijdt aan progeria: een zeldzame verouderingsziekte. Aan een kant mist het hoofd huid en geeft zo inzicht in de menselijke anatomie. Stukken klei en kauwgomballenautomaten nodigen je uit om zijn gezicht te reconstrueren. Al modellerend en kauwend bedacht je waar je een spoor van jezelf achter wilde laten…

Onbewust trad je in het spoor van de westerse imperialisten tijdens het koloniale tijdperk. De vraag rijst: is kolonisatie niet, net als kauwgom plakken op een voorwerp in de openbare ruimte, een vorm van vandalisme?

en_USEnglish