Reinaart Vanhoe, From hot to something else, 2016

Reinaart Vanhoe bestudeerde ruangrupa gedurende drie jaar en schreef daar een boek over. Zijn tweede boek over ruangrupa, over de activiteiten van het ruru huis, verscheen na SONSBEEK ’16. Het ene boek is theoretisch en geeft aan de hand van voorbeelden inzicht in het functioneren en de ontwikkeling van ruangrupa. Van een groep bevriende kunstenaars die gaan samenwonen tot het internationaal opererende kunstenaars- en curatorencollectief dat ze nu zijn.

Het andere boek is praktischer en laat zien wat er in steden als Arnhem zoal gebeurt op het gebied van transactie, met als invalshoek het ruru huis. ‘De boeken kunnen kunstenaars en curatoren in Nederland en België inspireren in hun werkwijze’, zegt Reinaart, die ruangrupa inmiddels erg goed kent en ook deelnam aan Documenta 15 (2022).

Voor SONSBEEK ’16 bouwde hij een installatie waarin de boeken en de ‘overblijfselen’ van het ruru huis in Arnhem gepresenteerd werden: posters, T-shirts, een banner, gesprekken, presentaties en eten. De installatie was te zien in het ruru huis dat op 23 juni van de Looierstraat naar Molenplaats in Park Sonsbeek verhuisde.

en_USEnglish